Zaczynając od korzyści dla naszego ciała, możemy powiedzieć, że przeciwutleniacze zawarte w winogronach pomagają zapobiegać powstawaniu wolnych rodników, które w przyszłości mogą powodować choroby układu krążenia, choroby zwyrodnieniowe, nowotwory itp. Krótko mówiąc, poprawiają krążenie w naszych żyłach i tętnicach.
Jest również szeroko stosowany w dietach oczyszczających, ponieważ każde winogrono składa się w 80% z wody, która zawiera substancje remineralizujące i alkalizujące organizm. Pomagają nam one uzupełnić i odzyskać utracone minerały. Jeden z tych elementów, pektyny, jest odpowiedzialny za eliminację toksyn i pozostawienie składników odżywczych, które nasz organizm może wykorzystać.
Z drugiej strony, wysoka zawartość błonnika działa jak środek przeczyszczający, szczególnie polecany dla osób mających problemy z zaparciami. Jednak osoby cierpiące na cukrzycę lub nadwagę powinny zachować ostrożność, gdyż winogrona zawierają cukry. Można go zażywać, ale z zachowaniem kontroli.
Owoc ten jest również dobry dla kobiet w ciąży, zwłaszcza w celu zapobiegania rozszczepowi kręgosłupa, czyli zaburzeniu rozwoju układu nerwowego (cewy nerwowej) płodu.
Korzyści z winogron dla urody
Winogrona mogą być również wykorzystywane do celów estetycznych. Ma działanie przeciwzmarszczkowe, ponieważ zawiera polifenole. Elementy te zapobiegają degradacji włókien elastyny i kolagenu, dzięki czemu pomagają zachować jędrność i elastyczność skóry.
Mogą być również stosowane jako środek złuszczający skórę. Pestki, które często przeszkadzają nam w jedzeniu winogron (dlatego w wielu supermarketach sprzedawane są bez pestek), w tym przypadku służą jako środek oczyszczający, dzięki czemu następuje odnowa komórkowa, która rozjaśnia naszą skórę.