Borówka amerykańska, znana również jako borówka wysoka (Vaccinium corymbosum), to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, która na dobre zadomowiła się także na polskich plantacjach. W latach 70. XX wieku borówka stała się popularna w Polsce, a jej smakowi i zdrowotnym właściwościom nie można się oprzeć. Dzięki swoim walorom odżywczym, owoce tej rośliny są niezwykle cenione.
Chociaż naturalnym środowiskiem borówki amerykańskiej jest Ameryka Północna, to z powodzeniem jest uprawiana także w innych częściach świata, takich jak Francja, Japonia, Holandia, Anglia czy Niemcy. Polska, dzięki wzrastającej popularności hodowli tej rośliny, staje się jednym z czołowych europejskich importerów borówki amerykańskiej. Nasz kraj jest obecnie drugim pod względem wartości eksportu owocem tej rośliny, a jej produkty sprzedajemy aż do 30 krajów na czterech kontynentach. Również dlatego, że borówka amerykańska to roślina długowieczna, której dobrze zarządzane plantacje mogą przynosić plony nawet przez 20 lat. Niemniej jednak, uprawa tych owoców to skomplikowany proces, który wymaga dużej wiedzy i zaangażowania. Prace na plantacjach zaczynają się tuż po zbiorach i obejmują ręczne pielęgnacje oraz cięcie krzewów, a także staranne zbieranie owoców, które pozostawiają jasnoniebieski nalot woskowy.
Borówka amerykańska nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest również niezwykle zdrowa. Już rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej byli świadomi prozdrowotnych właściwości tych niebieskich jagód. Wierzyli oni, że borówki zostały im dane przez Wielkiego Ducha jako pokarm w ciężkich czasach. Suszone owoce wykorzystywano do konserwacji żywności i jako lek na ból gardła, a napary z borówek miały łagodzić bóle porodowe.
W dobie nowoczesnej nauki wciąż warto sięgać po borówki, gdyż są one bogactwem tłuszczów, białka, węglowodanów, błonnika, cukrów, barwników oraz witamin takich jak A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E i K. Dodatkowo zawierają one cenne sole mineralne jak cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Zaledwie szklanka owoców pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Niskokaloryczna borówka amerykańska jest prawdziwą bombą odżywczą – w 100 gramach jagód znajduje się jedynie 57 kcal.