Dieta "Niebieskich Stref" – Pomost do Długowieczności i Zdrowego Trybu Życia

Analiczując dietę mieszkańców niebieskich stref, Buettner i jego zespół odkryli, że w 95-100% ich pożywienie opiera się na roślinach, a głównym źródłem białka są warzywa strączkowe. Polecane są również produkty z owsa i jęczmienia, zielone warzywa liściaste, świeże owoce, orzechy, niewielkie ilości mięsa (80-90g dwa razy w tygodniu), ryby jak sardynki i anchois, jajka (do trzech na tydzień), sery i jogurty z mleka owczego i koziego oraz oliwa z oliwek.

Ważny aspekt diety niebieskich stref dotyczy unikania przejadania się. Zaleca się przestrzeganie reguły mieszkańców Okinawy, którzy jedzą do momentu osiągnięcia 80% nasycenia. Stulatkowie ze stref niebieskich unikają mięsa, nabiału z mleka krowiego, przetworzonej żywności, słodyczy i słodzonych napojów. Ciekawe jest to, że dozwolone jest spożycie alkoholu w postaci wina, nawet do dwóch kieliszków dziennie.

Ale dieta niebieskich stref to nie tylko sposób odżywiania. Długowieczność i zdrowie mieszkańców tych obszarów jest również wynikiem regularnej aktywności fizycznej, bogatego życia rodzinno-towarzyskiego, relaksu i posiadania celu w życiu, jak podkreśla Buettner.