Wielu ludzi boryka się z problemem podwyższonego cholesterolu. Dobrą wiadomością jest to, że jego wartości można kontrolować poprzez odpowiednią dietę. Wybitna lekarka amerykańska podaje listę pięciu produktów, które mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.
Podwyższony poziom cholesterolu to jedno z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Szacunki mówią o tym, że nawet 20 milionów Polaków może cierpieć na hipercholesterolemię. Jeżeli nie zostanie odpowiednio leczona, czyli jeśli „zły” cholesterol LDL pozostanie na wysokim poziomie przez długi czas, może to prowadzić do wielu poważnych schorzeń. Należą do nich choroby sercowo-naczyniowe, takie jak skurcze łydek, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.
Najbezpieczniej jest wykryć hipercholesterolemię jak najwcześniej za pomocą regularnych badań profilaktycznych. Każdy mężczyzna powinien sprawdzić poziom cholesterolu we krwi po ukończeniu 35 lat, a kobieta po 45. roku życia.
Terapia zazwyczaj polega na podawaniu leków zwanych statynami, ale ogromne korzyści może przynieść zmiana stylu życia na bardziej zdrowy. Oznacza to większą aktywność fizyczną, porzucenie szkodliwych nawyków oraz dietę ograniczającą spożycie tłuszczów i cukrów.
Jednakże istnieją również specyficzne produkty, które mogą pomóc naszemu ciału w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu. Dr Jen Caudle, amerykańska specjalistka od medycyny rodzinnej i chorób wewnętrznych, której wpisy często pojawiają się na portalach społecznościowych, podaje ich listę:
Fasola. Jest bogatym źródłem błonnika, który pomaga zredukować poziom cholesterolu przenikającego z jelit do krwiobiegu.
Owies. W przypadku wysokiego poziomu cholesterolu warto dodać do diety owsiankę lub płatki owsiane, które są bogate we włókno pokarmowe.
Łosoś. Ta ryba jest ceniona za swoje liczne wartości odżywcze i zdrowotne właściwości. Spożywanie łososia dostarcza dużo kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają regulować poziom dobrego i złego cholesterolu.
Owoce. Podobnie jak fasola i owies, owoce zawierają błonnik, który pomaga zmniejszać wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu. Według dr Caudle, warto wybrać jabłka, owoce cytrusowe i truskawki.
Bakłażan. Lekarka twierdzi, że to warzywo nie tylko jest niskokaloryczne, ale też stanowi doskonałe źródło rozpuszczalnego błonnika.