Staropolski piernik, znanym również jako piernik starodawny, jest jednym z najbardziej charakterystycznych ciast w polskiej kuchni świątecznej. Wyróżniają go intensywne aromaty przypraw korzennych, takich jak imbir, cynamon czy kardamon. Te składniki nie tylko nadają ciastu wyjątkowego smaku, ale także mają silne właściwości przeciwzapalne.
Przyprawy korzenne są ważnym elementem zdrowej diety i powinny przyciągać szczególną uwagę osób borykających się z problemami zdrowotnymi takimi jak PCOS, dysfunkcja tarczycy czy endometrioza. Przy wyborze mieszanki przyprawowej do naszego świątecznego wypieku, warto zwrócić uwagę na jej skład – najlepsza będzie ta bez dodatku cukru czy mąki. Poniżej przedstawię sposób przygotowania tego tradycyjnego, świątecznego wypieku.
Wymagane składniki do wykonania ciasta to: 500 g miodu naturalnego (np. wielokwiatowego), 1,5 szklanki cukru, 200 g masła, 1 kg mąki pszennej tortowej, 3 jajka, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 125 ml mleka, pół łyżeczki soli oraz 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (łącznie 80 g).
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od stopniowego podgrzewania miodu, cukru oraz masła – doprowadzamy je do wrzenia, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Po wystudzeniu dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Wyrobione ciasto przekładamy do garnka (kamionkowego, szklanego lub emaliowanego), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. lodówkę) na okres 5-6 tygodni.
Ważną uwagą jest fakt, że ciasto po wyrobieniu jest stosunkowo luźne, jednak po leżakowaniu w zimnym miejscu staje się znacznie gęstsze i umożliwia rozwałkowanie – wystarczy jedynie podsypać je mąką. Wskazane jest pieczenie piernika na około 5-7 dni przed świętami.
Na etapie pieczenia dzielimy ciasto na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, wykładamy do masłem posmarowanej i papierem do pieczenia wyłożonej blachy o wymiarach 39 x 26 cm. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystudzenia, po czym smarujemy je podgrzanymi powidłami śliwkowymi (ok. 1 kg), przykrywamy arkuszem papieru, obciążamy i odstawiamy na 3-4 dni do skruszenia w chłodnym miejscu. Na koniec polewamy ciasto czekoladą lub lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Staropolski piernik to wyjątkowy dodatek do świątecznego menu. Można go również urozmaicić, tworząc dodatkowe ozdobne pierniczki, które mogą posłużyć jako dekoracja choinkowa lub oryginalny prezent dla najbliższych.