Starożytna mądrość zdrowego odżywiania - tajemnice długowieczności mieszkańców Okinawy - 1 2025

Starożytna mądrość zdrowego odżywiania – tajemnice długowieczności mieszkańców Okinawy

Dieta okinawska, znana również jako dieta długowieczności, jest formą odżywiania skoncentrowaną na poprawie zdrowia i wydłużeniu życia, niekoniecznie na utracie nadmiernych kilogramów. Poprawa sylwetki jest jedynie miłym efektem ubocznym tej diety. To sposób odżywiania, który nie tylko pomaga w zachowaniu smukłej sylwetki, ale również obiecuje trwałe zdrowie i dobrą kondycję fizyczną. Te zalety są potwierdzone przez liczne badania naukowe.

Okinawa to największa wyspa japońskiego archipelagu Riukiu, zamieszkuje ją blisko 1,5 miliona osób, z których ponad 500 dożyło wieku 100 lat. To miejsce na świecie z największą liczbą stulatków. Naukowcy od lat zastanawiają się nad tajemnicą tak dużej długowieczności mieszkańców Okinawy.

Odpowiedź na tę zagadkę może być wielowymiarowa. Niektórzy naukowcy wskazują na korzystne geny mieszkańców wyspy, przyjazny klimat czy mało stresujący styl życia. Dodatkowo, podkreśla się rolę miejscowego spirytualizmu oraz silne więzi społeczne. Niemniej jednak, jednym z kluczowych elementów tej zagadki zdaje się być dieta okinawska.

Mieszkańcy Okinawy odżywiają się produktami dostępnymi lokalnie. Dieta opiera się na uprawianych na miejscu warzywach takich jak: słodkie ziemniaki, wodorosty, pędy bambusa, rzodkiew japońska daikon, przepękla (zwana również gorzkim melonem), kapusta, marchew, okra, dynia i zielone papaje. Warzywa te stanowią aż 60% codziennego jadłospisu. Do diety dodawane są także produkty zbożowe (ok. 33%) takie jak kasza jaglana, pszenica i ryż, również w formie makaronów.

W diecie okinawskiej białko pochodzi głównie z produktów sojowych takich jak tofu, edemame, miso czy natto. Białko zwierzęce stanowi zaledwie 1-2% codziennego menu i pochodzi przede wszystkim z ryb i owoców morza. Czasem pojawia się mała porcja wieprzowiny. Przyprawy są mile widziane, a bilans płynów uzupełniają herbata jaśminowa i wywary. Alkohol jest spożywany umiarkowanie – najczęściej jest to brandy z prosa.

Dieta okinawska jest daleka od zachodniego stylu żywienia. Produkty, które są powszechne w naszych koszykach nie mają miejsca w tradycyjnym japońskim menu. Z czasem, pod wpływem globalizacji i turystyki, młode pokolenie mieszkańców Okinawy zaczęło doświadczać problemów z nadmierną wagą i chorobami związanymi z metabolizmem.

Osoba pragnąca przestrzegać tradycyjnej diety okinawskiej powinna unikać mięsa, szczególnie wędlin. Okazjonalne wywary z kurczaka są dopuszczalne, ale nabiał i jajka są wykluczone. Jedynym dozwolonym produktem mlecznym jest sojowe mleko. Inne produkty do unikania to cukier i jedzenie zawierające cukier. Mieszkańcy Okinawy również unikają spożywania warzyw strączkowych (poza soją), orzechów, nasion oraz większości owoców.