Właściwości odżywcze bobu: zdrowotne dobrodziejstwo z przeszłości

Starożytne korzenie bobu sięgają czasów wielkiego matematyka Pitagorasa, który uważał konsumpcję tego warzywa za czyn o nieodwracalnym skutku. Według niego, bób stanowił metaforyczny most, po którym dusze wędrowały z piekła na ziemię. Ciekawe jest to, że dzisiaj, Pitagoras jest znany głównie z teorematu o sumie kwadratów boków trójkąta prostokątnego.

Bób to roślina strączkowa o bardzo długiej historii – badania archeologiczne sugerują, że już ponad 5 tysięcy lat temu była ona powszechna w regionie Morza Śródziemnego. Wskazuje to na to, że jest to jedna z najstarszych roślin hodowlanych. Wspomnienia o bobie można znaleźć nawet w starożytnych egipskich papirusach. Starożytni Grecy i Rzymianie nie przestrzegali zakazu Pitagorasa i cieszyli się smakiem bobu. W mitologii greckiej istniał nawet bóg bobu – Kyamites, który miał zadbać o pomyślność tego warzywa na rynku. Ziarna bobu miały także ważną rolę w rozwoju ateńskiej demokracji, jako narzędzie do anonimowego głosowania w kluczowych kwestiach państwowych.

Legendy mówią, że uprawa bobu uratowała mieszkańców średniowiecznej Sycylii przed głodem spowodowanym suszą. Modlili się oni do swojego patrona św. Józefa o deszcz i, chociaż opady przyszły, jedyną rośliną, która zdążyła wykiełkować na wyschłej ziemi był bób. Do dzisiaj jego łuszki są używane do ozdabiania ołtarzy tego świętego.

W Polsce zasiewy bobu stały się popularne w średniowieczu i stały się ważnym elementem diety ubogich. Niestety, obecnie niewielu polskich rolników interesuje się tym starożytnym warzywem, pomimo jego znakomitych wartości odżywczych i korzystnego wpływu na glebę. W Europie najwięcej bobu produkuje Włochy i Hiszpania, a także Francja i Wielka Brytania.

Bób zawiera bakterie azotowe, które wiążą wolny azot z powietrza i przyczyniają się do urodzajności gleby. Dzięki temu bób można z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku. Wysadza się go bezpośrednio do gruntu w marcu, pamiętając o zachowaniu odpowiednich odstępów między rzędami. Rośliny mogą dorastać nawet do metra wysokości, a ich obfite plony można oczekiwać już w czerwcu.

Bób jest niezwykle bogaty pod względem odżywczym. W 100 g bobu znajduje się 26 g roślinnego białka i 25 g błonnika. Dlatego jest to doskonały wybór dla wegetarian, osób próbujących ograniczyć spożycie mięsa oraz osób borykających się z problemem zaparć. Bób ma również działanie prewencyjne przeciwko rakowi jelita grubego i pomaga kontrolować poziom złego cholesterolu we krwi.

W bobie można znaleźć izoflawonoidy i sterole roślinne, które w badaniach laboratoryjnych wykazują skuteczność w zwalczaniu komórek raka piersi. Zawiera także wysoki poziom witamin A, B (B1, B2, B3, B6, B9 i B12), C i K oraz dużo soli mineralnych – cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza.

Bób jest znany ze swojego wpływu na zdrowie kości i serca. Bogaty w mangan, pomaga zapobiegać artretyzmowi i wzmacnia strukturę kostną. Zawiera również cynk i magnez, które wspierają gęstość i twardość kości. 100 g bobu dostarcza aż połowę dziennej rekomendowanej dawki magnezu, co ma olbrzymie znaczenie dla zdrowia serca i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.