Zdrowa dieta powinna zawsze zawierać pokarmy bogate w żelazo, jak również inne, które ułatwiają jego wchłanianie przez organizm. Minerał ten jest niezbędny do produkcji krwi oraz dotlenienia tkanek i komórek, dlatego obecność żelaza w naszej diecie jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania ważnych dla życia narządów.
Jego brak we krwi może prowadzić do anemii. Aby uniknąć tego niedoboru żywieniowego, powinniśmy stosować zrównoważoną i zróżnicowaną dietę z dużą ilością produktów bogatych w żelazo, pamiętając, że chociaż żelazo jest bardziej obecne w produktach zwierzęcych, takich jak wołowina i drób, pochodzi ono również ze źródeł roślinnych, takich jak szpinak i pełnoziarniste produkty zbożowe.
Musimy również pamiętać, że kobiety muszą być szczególnie czujne, jeśli chodzi o żelazo w naszym organizmie, ponieważ od czasu pierwszej miesiączki potrzebujemy dodatkowej podaży żelaza. Szacuje się, że około 5 do 10 procent kobiet w wieku rozrodczym cierpi na anemię z powodu niedoboru żelaza. Dlatego oczywiste jest, że powinniśmy wiedzieć, które pokarmy są bogate w żelazo, abyśmy mogli włączyć je do naszej regularnej diety.
Główne pokarmy bogate w żelazo
- Drób (kurczak, indyk), wołowina i wieprzowina,
- Skorupiaki,
- Wątroba (zwłaszcza wołowa), wątróbki, nerki i krwiste kiełbasy,
- Żółtko,
- Ryby (najbardziej bogate w żelazo są sardynki, tuńczyk i morszczuk),
- Rośliny strączkowe, takie jak soja, ciecierzyca, soczewica i fasola,
- Zboża pełnoziarniste,
- Warzywa (zwłaszcza szpinak, boćwina, groszek, brokuły, buraki i kalafior),
- Owoce (winogrona i mango to owoce, w których ten minerał jest najbardziej obecny).
Wreszcie, dieta ta nie powinna być pozbawiona elementów, które poprawiają wchłanianie żelaza w organizmie, który jest znacznie większy, jeśli włączymy żywności bogatej w witaminę C (występuje w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze, grejpfruty i cytryny).
To ostatnie jest szczególnie ważne dla tych, którzy stosują dietę wegetariańską, ponieważ żelazo jest łatwiej przyswajalne przez organizm, jeśli pochodzi z produktów zwierzęcych.